Det kan vara svårt att hitta rätt present till barn. Men att ge bort en bok i present är en riktig klassiker!

Att ge barn en bok i present är också att lägga grunden till barnets läsintresse. Att läsa ger barnet bättre grund för att både läsa och skriva själv. Det är dock viktigt att välja en bok som får barnet intresserad av att läsa.

Tänk först och främst på barnets ålder.

Det framgår på de flesta böcker vilken ålder boken lämpar sig för även om det kan variera från barn till barn. De allra minsta barnen brukar vilja ha pekböcker, där de kan peka och säga ”där” som svar på en vuxens fråga: – var är hästen?

Efter det kommer sagorna, snälla och roliga sagor som gör att barnet känner sig glatt och tryggt. Då barnen lär sig läsa själva öppnar sig en värld av möjligheter och du som givare kan hjälpa till med att forma barnets värld en liten stund genom att ge bort en fin bok som du tror kan inspirera eller glädja barnet.

Barnböcker finns grupperade ungefär såhär:

  • Pekböcker
  • Bilderböcker
  • Barndeckare
  • Sagoböcker
  • Skönlitteratur för barn
  • Aktivitetsböcker

Alla kategorier har många böcker som är pedagogiska och lärande för barnen. Det kan du läsa mer om i denna artikel från Vetenskapliga arkivet.

När barnet skriver själv kan man tänka sig en dagbok med ett lås, som ger en vana att skriva och notera saker från sitt vardagsliv.

Det finns också ljudböcker för barn som ger barnet en nyfikenhet och möjligen också förmågan att förstå sammanhang och reaktioner på ett bra sätt eller helt enkelt en god avkoppling då det behöver lugna sig.

Andra presenttips

Om barnet har massor av böcker så finns mycket annat att välja på, det kan du se här: mer presenttips till exempel. Ett pussel kan vara både roligt och lärorikt, inte minst för motoriken hos barnet. Lego eller andra byggleksaker är alltid populärt och utvecklande. Det finns för olika åldrar och typer av barn, allt från stora klossar i olika färger för de små och mer avancerade slott och sportbilar för de äldre.