Ofta pratas det om att mobiltelefoner och surfplattor är en smidig barnvakt eller tar fokus från annat viktigt i skolan, att barn har för mycket skärmtid och liknande. Det har även visat sig att mobiler och plattor kan ha en positiv funktion för barn och unga när det gäller lärandet.

Det går att integrera plattor och telefoner i förskolor och skolor för att stimulera lärandet. Detta går även att göra hemma genom olika appar, spel och möjligheter att se och lyssna på saker.


Det har ivrigt diskuterats om mobiler ska förbjudas i klassrummet eller inte, och Gustav Fridolin, Stefan Löfven och Peter Lindkvist på Skolverket menar att det kan störa undervisningen att ha fri tillgång till mobiler under skoltid. Fyra skolforskare har dock kommit på att det vore bra om eleverna kunde använda mobiltelefonen till lärande istället.

Vad kan mobilen användas till?

Eleverna använder inte bara sina mobiler till att kommunicera med varandra med, utan även till att söka olika information på exempelvis YouTube och Google. Detta görs givetvis i varierande grad utifrån ambition, men de allra flesta surfar runt på nätet och säker olika information, skolbaserat eller inte. Det finns flera olika sätt att använda mobilen i skolan och om tydliga regler sätts för mobilanvändandet kan mobilen förvandlas till en stor tillgång istället för ett störmoment.

  • Använd inspelningsfunktionen för ljud och bild, både för att öva uttal eller för att göra och visa filmklipp.
  • Använd geotaggning för kartor.
  • Använd QR-koder vid exempelvis tipsrundor, tipsorientering eller andra kontrollstationer.
  • Mobilen kan användas för olika quiz.
  • Snabbt informationssök om enskilda ord eller händelser

När barnet har med sin telefon till skolan kan det lätt hända olyckor som till exempel att en mobil tappas i golvet. Skolgolv är inte sällan stengolv, och det är lätt hänt att mobilen går sönder. Istället för att köpa en ny dyr mobil kan du kolla upp mobilreparation hos Mobilplaneten och därmed spara lite pengar. Spräckta skärmar kan bytas, vilket ofta är billigare än att köpa en ny dyr mobil. Tänk även på att om ditt barn ska ha en telefon i skolan borde telefonen vara i ett telefonfodral eller mobilplånbok för att få ett ökat skydd.

För mindre barn som inte kommit i skolålder ännu finns mängder med olika interaktiva spel och appar som går ut på att upptäcka mönster eller känna igen, sätta ihop och bolla med bokstäver, vilket går bra att ladda ner till även surfplattor. Allt spelande behöver inte vara dåligt, det gäller att sortera ut det som är bra och givande.

Andra fördelar med mobil eller platta

Även inläst material kan avlyssnas via mobiltelefon. Detta är jättebra för elever som kan ha svårt att läsa eller koncentrera sig på läsning, och eleven kan dessutom lyssna på materialet var som helst, hemma i sängen, på skolbussen, på rasten eller håltimmen. För äldre elever kan detta göras även under träning och promenader eller under ett avslappnande bad i badkaret, så inläsning av undervisningsmaterial är riktigt bra för alla, inte bara barn.