När du läser mycket böcker så brukar ett problem vara att du inte vet var du ska göra dig av med alla dessa. De står i bokhyllan i ditt vardagsrum, ligger i din nattduksbordslåda och du har troligtvis en hel del böcker i lådor i ditt förråd. Med största sannolikhet så har tanken på ett eget bibliotek någon gång slagit dig, men det kan vara svårt att göra verklighet av tanken. Antingen erbjuder inte ditt nuvarande boende rätt möjligheter eller så intalar du dig själv att det skulle vara alldeles för svårt.

modernt vardagsrum med stor inbyggd bokhylla fylld med böckerNär du börjar gå i tankar om ett eget bibliotek, och din bostad tillåter denna möjlighet, så kommer du att få mycket att tänka på. Hur vill du utforma ditt bibliotek? Ska det finnas en läshörna? Hur mycket förvaringsutrymme ska finnas? När din plan väl har tagit form då är det dags att gå över till det praktiska. Kanske är du lockad att ta den enkla lösningen och köpa redan färdiga möbler och bokhyllor, men det är inte alltid dessa bokhyllor är optimala för dina böcker. En mer praktisk lösning skulle då vara att själv bygga din bokhylla. Om du ska göra det så är det viktigt att du ser till att du har rätt verktyg för det arbetet.

Fördelarna med ett eget bibliotek

Genom att själv bygga upp ditt eget bibliotek kan du anpassa det till just dina önskemål. Du kan se till att du får plats med alla dina böcker på ett och samma ställe, din sortering blir precis som du vill ha den och inredningen, om du bygger den själv, blir mer måttanpassad och passar därför perfekt för just det syfte och den plats där de är tänkta att användas. Ett eget bibliotek är även väldigt bra att ha för att slippa leta efter dina böcker i lådor i ditt förråd. Du har hela din samling på en och samma plats och du kan enkelt hitta dina favoritböcker när du känner att du vill läsa dem igen. Det sparar tid och du får mer plats i förrådet till andra saker som du inte vill behöva göra dig av med.