Vi kan komma att få se färre barnfilmer på bio inom snar framtid. Ett nytt förslag som gör det för dyrt för bioföretagen att granska och visa barnfilmer kan nämligen bli verklighet. Samtidigt går det väldigt dåligt för de svenska barnfilmerna.

Ett nytt förslag på hur åldersgränser på filmer ska sättas kan göra att det blir färre barnfilmer på bio, skriver Dagens Nyheter. Förslaget innebär att filmbranschen ska överta ansvaret för granskning av filmerna och förändringarna kan kosta en halv miljon kronor, vilket är mycket pengar för de mindre aktörerna. Detta kommer alltså leda till att de inte har råd att granska så många filmer och därmed får de en automatisk åldersgräns på 15 år, vilket innebär att barn får färre titlar att välja mellan när de går på bio.

Titta på film hemma2168449-bucket-of-popcorn-with-soft-drinks-and-cinema-tickets

Om det här förslaget blir verklighet kan det alltså bli svårare för barn att gå på bio. Tur är då att det finns massor av tjänster för film hemma i surfplattan, mobilen, på teven eller datorn. De senaste åren har det fullkomligt exploderat med olika aktörer som erbjuder streaming av film, antingen genom ett abonnemang eller uthyrning av enstaka filmer. En utav dessa aktörer är Plejmo och vill man kika på vilka titlar de har inom barnfilmsgenren kan man gå in på https://www.plejmo.com/da/genrer/born/.

Nedgång för svensk barnfilm

När barnfilmerna blir färre på bio är det speciellt en genre inom barnfilm som blir lidande, och det är de svenska barnfilmerna. På Svenska Dagbladets hemsida kan man läsa att barnfilm tidigare var en stolt svensk paradgren men att konkurrensen från internationella storfilmer nu är för hård. När de amerikanska barnfilmerna släpps går de oftast rakt in på första plats på biotoppen. Men att få folk att gå och se en svensk barnfilm har visat sig vara väldigt svårt de senaste åren.