På samma sätt som det är svårt att säga vilken som är den bästa barnboken någonsin, så går det egentligen inte att säga vilken som är världens bästa barnfilm. Det finns dock några filmer som ofta förekommer på listor av den här typen, och faktum är att alla av dem inte är Disneyfilmer. 

Toy Story 2Buzz Lightyear som legofigur

Det är över lag mycket ovanligt att en uppföljarfilm anses bättre än ettan. Toy Story 2 är dock undantaget som bekräftar regeln. Faktum är att denna film utvecklades av Pixar, för Disneys räkning, med målet att släppas direkt på video. Så blev det dock inte, de utkast som gjordes var helt enkelt för bra, och Disney beslöt att filmen skulle visas på bio. Pixar tyckte dock inte att det de arbetat med dittills höll för att visas på bio, och på bara en helg skrevs manus om. Sedan gjordes hela filmen på nio månader, vilket är oerhört lite i dessa sammanhang, eftersom premiärdatumet inte kunde flyttas.

Toy Story 2 handlar om leksakscowboyen Woody, som blir stulen av en leksakshandlare. Hans vänner, med Buzz Lightyear i spetsen, bestämmer sig för att rädda honom. Woody är dock själv kluven: är det bättre att bevaras för eftervärlden på ett museum än att åldras tillsammans med sina vänner? Filosofiska spörsmål av denna typ gjorde att filmen blev både en publik- och en kassasuccé.

Mitt liv som hund

Vid sidan om Astrid Lindgren-filmatiseringarna är Lasse Hallströms Mitt liv som hund troligen den internationellt mest kända svenska barnfilmen, och en av få skandinaviska filmsuccéer på vilken det inte gjorts någon amerikansk remake. Kanske har det faktum att det var en av Michael Jacksons favoritfilmer bidragit till dess popularitet. En annan kändis som gillar filmen om 12-årige Ingemar som skickas till släktingar i Småland när hans mamma inte längre orkar med honom är den amerikanske författaren Kurt Vonnegut.