Alla har vi en hel del böcker hemma liggandes och skräpa, för vi vill ju heller inte slänga bort våra kära barnböcker och tonårslitteratur som vi en gång i tiden älskat som inget annat – och det behöver du heller inte göra. Det finns nämligen en hel del innovativa och smarta sätt att förvara dina böcker på!

Bokhylla
Att förvara sina böcker smart är viktigt att göra, både för att skapa mer plats och för att hålla böckerna i gott skick. Du kan till exempel hitta snygg förvaring hos Confident Living som passar alldeles utmärkt in i ditt hem, och som rymmer alla dina samlade bokkollektioner. Och vill man ha inspiration för hur det kan se ut i slutänden är ett tips att spana in inredningsmagasinet Sköna hem som nyligen skrivit om just stilfull förvaring och hur detta kan se ut. Men i vissa hem räcker det inte med en enda bokhylla, utan det behövs flera, och i dessa hem kan det vara en tanke att faktiskt platsbygga sin bokhylla. Dock gäller det att veta hur man på bästa sätt går till väga för att bygga denna, och turligt nog finns en smart guide hos tv4.se/bygglov som staplat upp en guide i fem steg. Men börja med att sammanställa materialet som behövs – för en enkel bokhylla behöver du MDF-skivor om du vill måla hyllan eller vanliga furu- eller ekskivor. Sen behöver du verktyg, skruvar, vinkeljärn, en hyllbärare och plugg.

Så bygger du en platsbyggd bokhyllauppslagen bok studier jobb arbete litteratur

  1. Börja med att mäta platsen där bokhyllan ska byggas och var noga genom att använda vattenpass för att se till att väggar och golv är eller om de kanske lutar åt något håll.
  2. Rita sedan ut hur hyllan ska sättas på väggen och golv, eftersom att nästa steg efter det är att mäta material så att du kan skapa dig en uppfattning om hur det kommer se ut när du är klar, gillar du inte resultatet är det bara att mäta om i detta skede.
  3. Mät och anteckna alla mått noga för hur stora delarna i bokhyllan ska vara.
  4. Såga till delarna du räknat ut att du behöver och ville du måla hyllan kan det vara bra att göra det innan du sätter ihop allt.
  5. Placera ut hyllans gavlar mot väggen anpassat efter eventuella lutningar och dubbelkolla med vatten pass – är ena gavel lägre än den andra så kommer hyllplanen automatiskt luta åt det hållet. När detta är gjort kan du sedan fästa översta och understa hyllplanet vilket gör hyllan stabil för att sedan fästa de övriga hyllplanen du ska sätta in och när detta är klart är det bara att skruva fast hyllan i väggen så är du klar sen.

Får du trots platsbyggd hylla och förvaring från Confident Living inte plats med alla dina böcker kanske du tror att du måste kasta de böcker som blir över. Men så behöver det inte alls vara. I en artikel som pcforalla.idg.se skrivit visar man hur man kan göra om gamla böcker till coola mobil- eller surfplatteskydd med hjälp av en sax och lite lim samt en drös fantasi – och pyssla är något vi alla tycker om.