Kultur för barn kan vara väldigt många olika saker. Det är att läsa serietidningar uppe i kojan med bästa vännen. Att titta på pastellfärgade ponnies på TV och att uppleva äventyren som Mario och Luigi är ute på.

barn-springer-mindreEftersom barnkultur är så mycket kan det vara svårt att veta vad man ska köpa för presenter när ens egna barn, syskonbarn eller barnens vänner fyller år. Som tur är finns det massor med bra tips att få. Bland annat lanserar många kommuner sidor med just kulturevent för barn, som kan vara roligt att få uppleva på sin födelsedag till exempel. Det finns bland annat en barnsida att läsa om här.

Det gäller att veta vad barnet är intresserad av att göra, vilket kan variera väldigt. Det kan vara att läsa barnböcker innan läggdags, att titta upp mot skyn och föreställa sig alla rymdskepp som far över himlavalvet om nätterna samt att lyssna på barnvisor och lära sig att sjunga med i alla sånger. Ett barn kanske älskar att måla och skulle bli gladast i världen av ett kit med ansiktsfärg att leka med. Ett annat barn vill kanske bygga en byggsats av rymdfärjan Discovery. Ett tredje vill kanske spela fussball för att fotboll är det mest spännande den vet. Det viktigaste med ett kalas är dock att det är roligt för barnet i fråga, för barnkalas handlar om att höra barn skratta och leka, något man kan se vidare om i Sveriges Radio, även om presenten också är av vikt.

Vissa barn vill ha stort kalas, andra inte

Liksom det är olika vad barn gillar att få i present, lika olika kan de vilja fira sin födelsedag. Medan vissa barn älskar att ha massor av andra barn runt sig på sitt kalas, kanske ett annat barn vill ha två vänner och resten vuxna på sitt. Det är även det olika och väldigt beroende på vad för typ av personlighet barnet har. Det här med barnkalas har väckt stor debatt och stötestenen verkar vara huruvida föräldrar ska bjuda alla barn eller bara vissa utvalda få, när det vankas födelsedag, något som man kan läsa mer om i bland annat en artikel i Göteborgs-Posten.