Att läsa böcker i ung ålder har visat sig vara bra för läsförståelsen senare i livet. Börjar man så tidigt som med småbarn och bilderböcker, hjälper det barnen att förstå omvärlden. Men det finns bra böcker, och så finns det sämre.

 

Vi har tidigare skrivit om fotografier och konst. Dessa inslag är väldigt viktiga i många av de bästa böckerna för barn. Bilderböcker är nämligen en stor del i barns utveckling och hjälper dem att förstå sin omvärld bättre. Att läsa böcker och bläddra i bilderböcker med sina barn blir mer och mer ovanligt och detta har gjort att de ungas läsförståelse har blivit sämre. En av fem svenska niondeklassare förstår inte innebörden av vad de läser. Börjar föräldrarna däremot tidigt med att först ge barnen bilderböcker, för att sedan läsa högt för dem och tillslut låta barnen läsa själva, kan detta problem undvikas.

Barn som läser bilderbokVarje år kommer ett flertal nya bilderböcker för småbarn ut på marknaden. Det delas även ut ett pris varje år till den absolut bästa boken. Förra året vann Anna Höglund Årets Snöboll för sin bok ”Om detta talar man endast med kaniner”. Hon fick priset för att hon visat på bilderbokens möjlighet att nå läsare i alla åldrar, och inte bara de små barnen. Läs mer.

En bilderbok som inte har blivit lika uppskattad är en amerikansk bok som är fylld av svartvita skisser om elfte september-dåden. Den finns för att förklara händelsen för barn. En utav bilderna föreställer Usama bin Ladin som gömmer sig bakom en kvinna när en amerikans soldat skjuter honom. Boken har kallats ”vidrig” av många eftersom att den anses beskriva muslimer som terrorister. Boken har beskrivit av författaren att illustrera:

”Vad som händer en terrorist som ger andra order att bomba vår fredsälskande underbara nation.”