I Corona-tider är det få som besöker landets bibliotek, men efterfrågan på böcker har aldrig varit större – därför är det fler bibliotek runt om i landet som börjat med hemskickning av böcker i fina emballage.

Om ditt lokala bibliotek ännu inte kan leverera böcker med hemleverans ska du tipsa dem om att skaffa post och emballage-produkter via https://www.kontorsgiganten.se/post-emballage-skarmaskiner-c-8111602_8111641.html. Idag är det nämligen fler än någonsin som vill låna, men som inte kan ta sig fysiskt till biblioteken för att låna – och det har i sin tur startat igång en helt ny hemskickningstrend.

Levererar direkt hem till dörren

Flertalet bibliotek har börjat leverera låneböcker direkt hem till din dörr, på flera olika sätt. I Stockholmsregionen kan man till exempel beställa böcker online och hämta dem direkt utanför biblioteket eller så kan du välja att få dem hemlevererade, vilket du smidigt gör genom att göra följande:

  1. Kontakta ditt bibliotek – ring eller maila, och tala om vilka böcker du vill låna och bokar in en tid för när du ska komma till biblioteket för att hämta dem utanför för att minimera kontakt.
  2. Visa legitimation – för att få hämta böckerna behöver du bevisa att du är du genom att visa legitimation.
  3. Få hemleverans – gör på samma sätt, med skillnad att ni bokar tid för när bibliotekspersonal hänger en påse böcker på ditt dörrhandtag.
  4. Lämna tillbaka böcker – boka tid för upphämtning av böckerna eller boka in tid för när du vill komma utanför biblioteket och lämna tillbaka dem.

I Lund har man även öppnat upp för att boklånare ska kunna göra fria omlån av sina lånade böcker och på Ekerö utanför Stockholm har man gjort så att boklånarna får låna böckerna i sex veckor. När de sedan ska lämnas tillbaka ska boken läggas i bokinkastet antingen på Ekerö bibliotek eller på Stenhamras. Har ditt lokala bibliotek samma lånemöjligheter? Ring dem och fråga!