Är du duktig på det svenska språket och att rätta texter? I så fall skulle du kunna arbeta som frilansande korrekturläsare. Du kan till exempel arbeta för företag som producerar content på nätet eller för ett bokförlag där böcker behöver korrekturläsas innan tryck. Men hur gör du för att bäst ta betalt för dina tjänster?

Om du vill starta ett företag har du i grunden två val. Antingen kan du starta ett aktiebolag eller en enskild firma. Men eftersom du inte vet hur mycket pengar du får in varje månad kan det vara svårt att hålla igång en firma eller ett företag. Det krävs också mycket administrativt arbete, bland annat kontakt med Skatteverket och bokföring. Som tur är finns det en annan lösning.

Fakturera med hjälp av ett utomstående bolag

Det finns flera olika tjänster som hjälper dig faktura utan företag på ett smidigt sätt. Du skapar ett konto hos dem och skickar alla fakturor via dem. De ser till att du får betalt från kunden och drar alla skatter och sociala utgifter innan det betalas ut till dig. Det du får utbetalt till ditt konto är alltså skattat och klart. Det underlättar mycket för dig som frilansare som kan fokusera helt på dina arbetsuppgifter. Om du senare i karriären börjar tjäna mer kanske du då vill överväga att starta ett företag.

Att inte få en fast lön

Att arbeta som frilans är fantastiskt på många sätt. Du styr själv över dina kunder och din arbetstid och kan normalt arbeta vart du än befinner dig i världen. Men det finns också en baksida. Du har ingen garantilön och vissa månader kanske du inte vet hur mycket du får in i lön. Det beror helt på dina uppdrag och kunder. Därför är det viktigt att vara ekonomisk och ha en liten buffert till hyra och andra utgifter. Det är inte heller säkert att du kan ta semester som en vanlig anställd, speciellt i början av din frilanskarriär. Men om du har intresset och drivet kan du säkerligen lyckas med din korrekturläsning och få in en stadig lön varje månad.