Idag tänkte vi förkovra oss i något så ”opositivt” som böcker om kriser. Kriser har behandlats i människans historia så länge vi har kunnat prata med varandra och i litteraturen får vi både ta del av livskriser, klimatkriser och relationskriser. Fokus idag ligger på överlevnad: vår samtids största fråga.

Idag är de flesta människor medvetna om att de har sig själva att räkna med om det skulle uppstå en kris i samhället. Kanske har pandemin varit ett exempel på det, men även långa perioder utan regn och starka vindar som slagit ut elnätet är exempel på saker som gjort folk medvetna om deras sårbarhet. Alla behöver ett första hjälpen kit för att säkerställa att de har vad som behövs om något skulle hända.

Kriser är svåra att skriva om

Det är inte lätt att sätta sig in i en kris som ännu inte har ägt rum. En liten kris kan få oanade effekter och saker vi idag tar för givet behöver inte alltid vara självklart under en kris. En författare som har tagit upp detta med kriser på olika sätt är Sara Bondesson som satte sig ner för att ”ta tjuren vid hornen”:

”En sak som ofta diskuteras vid kriser, som naturkatastrofer eller terrorattentat, är vilka myndigheter som har det exakta ansvaret och behovet av samverkan.” Hallandsposten

Hennes bok handlar om hur vi människor agerar tillsammans när en kris kommer. Ett omåttligt populärt ämne att skriva om nu är förstås coronakrisen som vi ännu inte ridit ur. Vilka oanade konsekvenser får den på vår ekonomi, våra relationer, våra arbetsplatser? Vi har ännu inte sett slutet. En annan pågående kris är klimatkrisen, som den berömde författaren Jonathan Safran Foer har lagt vantarna på att skriva om.