Drömmer du om att sjunka ner i en fåtölj med en god bok i ditt eget bibliotek? Ser du framför dig det klassiska engelska biblioteket med platsbyggda bokhyllor längs med väggarna? Drömmen behöver inte stanna vid en dröm om du bestämmer dig för att bygga om ett rum hemma till ett bibliotek.

För att skapa den rätta känslan i biblioteket gäller det att alltifrån golv till tak har rätt utformning. Med ett vackert trägolv och platsbyggda bokhyllor lägger du en bra grund för ditt bibliotek. Varför inte kontakta Parkettdesign för golvläggning i Stockholm för att få hjälp med att lägga ett klassiskt elegant golv? För att skapa den rätta engelska känslan bör du välja ett mörkare träslag på både golv och bokhyllor. Även inredningen bör vara åt det mörkare hållet för att skapa en ombonad känsla som får dig att slappna av.

Inredningsdetaljer i biblioteket

Det klassiska biblioteket inreds med en mörk läderfåtölj och ett avlastningsbord vid sidan av. Den gröna läslampan är också ett givet val i ett engelsk bibliotek, liksom en tjock matta som dämpar ljud och skyddar golvet. Långa gardiner i tjock sammet passar också bra i biblioteket, gärna i en mörkare nyans av blått eller grönt.

Böcker och inte mobiler i biblioteket

I dagens samhälle är det inte alltid lätt att komma ner i varv och lyckas koncentrera sig på en bok under flera timmar. Mobiltelefonen och surfplattan lockar och pockar och för att inte riskera att tappa fokus på din bok är det därför en bra idé att lämna elektroniken utanför biblioteket. Varför inte skaffa en mobillåda som du lägger mobilen i innan du går in i biblioteket? Denna typ av låda blev årets julklapp 2019 och tanken med lådan är att den ska minska skärmtiden hos både vuxna och barn.

När biblioteket är klart är det äntligen dags att fylla det med böcker. Om du inte redan har tillräckligt med böcker är ett bra tips att besöka ett antikvariat för att kunna fylla hyllorna med vackra gamla böcker. Om du vill ha nyare böcker är det också enkelt att beställa online där böckerna ofta är mycket prisvärda.