Att läsa är att resa, är ett uttryck som sätter sig. Det här med att förlora sig i en annan värld, i en karaktärs öde är något som gör att du nästan lämnar din kropp – i alla fall för en liten stund. Vad är nytt på bokhimlen egentligen?

Ljudboksappar finns det flera av och många provar sig fram tack vare att företag erbjuder fria provmånader eller rabatterat pris de första veckorna. Att lyssna på en bok i stället för att läsa den möjliggör intagande av litteratur var du än befinner dig – när du ligger i ett mörkt rum och slappnar av, när du tar itu med disken eller när du befinner dig på en trång buss utan möjlighet att sätta dig ned och öppna en bok.

Lanserar ljudboksapp i Brasilien

ljudbokDet går bra för flera av företagen bakom ljudboksapparna. I Svenska Dagbladet skrivs det hur en större ljudboksapp, Storytel, nu expanderar och lanseras i Brasilien. Där kommer det strömmas böcker på portugisiska till landets 219 miljoner invånare.

Nya böcker som snart även kommer finns som ljudböcker är bland annat Elena Ferrantes nya roman som utkommer i bokform den 7 november. Den blir hennes första på hela fyra år och utspelas i Neapel, där hennes kända romansvit om två väninnor även äger rum. I Dagens Nyheter skrivs det att det ännu inte finns någon romantitel publiceras, det återstår med andra ord att se.

En annan efterlängtad roman är uppföljaren till Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Boken heter Gileads döttrar och hemlighetsmakeriet kring romanen har varit enormt. Samtidigt väcker tankegångarna i både böckerna och den efterföljande tv-serien frågor om kvinnoförtryck världen över, vare sig det handlar om strängare abortlagar eller tvånget att klä sig på ett visst sätt. När boken så småningom kommer ut som ljudbok finns hela historien att lyssna på.

Få unga läser regelbundet

lyssna ljudbokLäsandet bland unga har förmodligen aldrig varit så lågt som nu, men däremot lyssnar många på historier och hela romaner via mobilen. Forskare tror att minskandet av läsning hos barn och unga handlar om att de ständigt är tillgängliga på sociala medier, vilket drar uppmärksamhet från andra sätt att roa sig på. Mer om detta kan du ta del av i en artikel på Sveriges Radio.