Det som sorteras in under paraplyet barnkultur är egentligen, i sina bästa stunder, den mest allmängiltiga formen av kultur. Inte minst har bra barnkultur förmågan att tilltala människor i alla åldrar. 

Det finns många exempel på bra barnkultur som kan avnjutas av människor i alla åldrar. Dessutom har barnkultur en sällsam förmåga att korsa nationella och kulturella gränser. Även länder som har svårt att nå ut på den internationella kulturella arenan kan lyckas med detta genom sin barnkultur. Nedan följer två exempel.

Mumintrollen

Att Mumintrollen skapades av finlandssvenska Tove Jansson känner de flesta i Sverige till. Vad alla inte känner till är däremot att den tecknade tv-serien om Mumintrollen som visats på svensk tv flera gånger gjordes i Japan, där mumintrollen också är mycket populära. Många produkter licenstillverkas och pryds med de vita, flodhästliknande humanoiderna, som visat sig ge flera miljoner i vinst till företaget Moomin Characters, som drivs av Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson. De produkter som mumintrollen pryder säljs framför allt i Japan, Hongkong, Taiwan, Tyskland, Storbritannien och Polen.

Hayao Miyazaki

Det är inte många regissörer som jämförts med både Walt Disney och Steven Spielberg. Kanske är Hayao Miyazaki, född 1941 i Bunkyo i centrala Tokyo, den ende som har varit med om detta.

Japansk tecknad film, s.k. anime eller ibland felaktigt kallad manga, har många hängivna fans över hela världen. Men Miyazaki har med sina tecknade filmer lyckats nå utanför denna krets. I Sverige är hans mest kända filmer Min granne Totoro, om två flickor som träffar på mystiska varelser i skogen sedan de flyttat ut på landet, och Spirited Away, som fick flera utmärkelser. Den senare filmen har en handling som inte är helt lätt att hänga med i. En ung flicka, Chihiro, måste arbeta i ett badhus för andar för att kunna rädda sina föräldrar, som har blivit förvandlade till grisar.